Çalışkan ve Fedakar Anne

Balkan Savaşı, ardından da Kurtuluş Savaşının sıkıntılarını yaşamış bir ecdadın torunu olan Gülsüm
Altun'un, dünyaya gözünü açtığı 1934 yılları da ülkenin yoksulluk yıllarıydı. Sarıuşağı Mah. Eski Müderris sokak 19 numaralı evinin son merdiven basamağından sonraki sahanlıktan fotoğrafı çeken oğlu Hasan Hüseyin'e bakarken görülmektedir. İş yaparken giydiği şeylerin güzel ve yakışır olmasına asla dikkat etmezdi, yeter ki; örtünsün ve soğuktan korunsun, bu ona yeter de artardı bile. Yoksulluk ve imkansızlıklar içinde yetişmiş ve büyümüş, yokluğun ne olduğun bilen ve yaşayan biri olarak onun bu yaşam biçimini asla eleştirmedik ve asla ona çok görmedik. 

Bahçedeki çeşmeden variline su doldururken görülmektedir. Rahmetli çok fedakar ve çalışkan bir anneydi. Evlatları için yapmayacağı şey yoktu. Evi ve ailesi için saçlarını süpürge etmiş örnek annelerden biridir. Allah rahmetiyle muamele eylesin.

Şu anda içi su dolu kazanı nereye götürüyor tam bilmiyoruz ama, içi su dolu kazanı, belki de çamaşır yıkamak için bahçede kurduğu ocağın üzerindeki kazana dökmek için götürüyor olabilir. 5 çocukla birlikte 7 baş horantalı bir evin çamaşırı, yemeği ve temizliği tek bir kadın olan sevgili annemizin üzerindeydi. Bizler hep erkek çocuktuk. Ama yine de elimizden geldiğince ona yardım ederdik ama, bizim yaptığımız bu yardım asla bir kadının yapabileceği yardımla eş değer değildi.

Şimdiki kadınlarımızda bu fedakarlığı bulamayız. Bir anne olarak yapabileceklerini mutlaka yaparlar ama, böyle yoksulluğun ve imkansızlığın içinde dayanabileceklerini pek sanmıyorum. Bu fedakar ve vefakar annelerimiz nesli tükenmiş türünün son örnekleriydi ve onlar da maalesef tükendi, belki tek tük kalanlar vardır. Annemiz de yaşıyor olsaydı şu anda 83 yaşında olacaktı.  

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Mekanı cennet yattığı yer nurla dolsun, 😢anam kadar bende yeri vardır, çatal kapıdan bahçeye dalar, rahmetli ibrahim abimi ararken beni gördü mü oğlan gene mi geldin derdi kulaklarımda halen yankılanır sesi ah anam, birtarafım sevinir iyiki yanında olmuşuz, tanımışız , elinden ekmek yemiş su içmişiz dertlerimiz derlenmiş sevincimiz sevinmiş güzel kalpli anam. bir taraftan içim sızlıyor bu insanların yerini hiç birşey in dolduramıyacak oluşu. 😢😢😢😢😢😢 Hakını helal et biz senden razıyız Rabbım de senden razı olsun. 😢😢😢

    YanıtlaSil