Mukaddime




Yüce Kitabımız Kur'an'ı Kerim'in Bakara suresinin 30. ayeti mealen: Bir zamanlar Rabbin meleklere:

"Ben yeryüzünde bir halife var edeceğim." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi var edeceksin? Oysaki bizler, Seni hamd ile tespih ediyoruz; Seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki Ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."  

Bu ayette insanın ilk yaratılışı değil, halife yapılmak istenmesi anlatılmaktadır. Gaibi bilmeyen melekler, insanın kan dökmekte, bozgunculuk yapmakta olduğunu nereden bilmişlerdir? Vahiy meleklere, Adem'in yeryüzünde bozgunculuk yaratacak ve kan dökecek biri olacağına dair bir haber verildiğinden söz etmiyor.   


Bu ayet, meleklerin insanın kan dökeceğini nereden bildiklerini sorgulatan ayettir. 

bir teori olarak: yeryüzünde insan değil de beşer vardı. yani insan görünümünde varlıklar. ama herhangi bir mükellefiyetleri yoktu. (bunu evrimci ilahiyatçılar savunuyor.) sonrasında beşere sorumluluk yüklendi, halife kılındı. bildiğimiz homosapiens yani.hatta derler ki insan, bu mükellefiyetten sonra alet kullanmaya başladı, üretmeye geçti. Ve zamanla beşer yeryüzünde bozgunculuk çıkardı ve kan döktü.

Melekler beşerin kan dökücü olduğunu biliyorlardı. Allah'a onu neden halife kılacağını sordular. Allah da beşere kendinden ruh üflediği için artık onun eski beşer olmadığını, Adem olduğunu biliyordu. meleklere siz bilmezsiniz ben bilirim dedi. tabi bu sadece bir teoridir. pek de bir bağlayıcılığı yoktur.


İnsanlardan önce yaratılmış olan cinler yeryüzünde fesat çıkartmışlardı

Melekler, yeryüzünde insanlardan önce yaşayan cinlerin haline kıyas ederek insanın da yeryüzünde fesat çıkaracağını söylediler.
Dahhak’ın Abdullah b. Abbas’tan naklettiği bir rivayete göre: 
"Allah (cc) Hz. Âdemden önce cinleri yaratmıştı. Onlar yeryüzünde bozgunculuk çıkarıp, kan dök­ünce, İblisin başkanlığında özel bir kısım melekleri göndere­rek onlarla savaş yaptırmış ve onları mağlup ettirmiştir. Allah (cc) bu özel me­leklere, yeryüzünde bir halife yaratacağını beyan edince onlar da insanları cinlere kıyas ederek:
"Orada bozgunculuk yapacak ve kan dökecek birisini mi yarata­caksın? diye sormuşlardı."

İnsanda şehvet ve gazap hislerinin bulunması fesat çıkarmaya sebeptir

Melekler, insanoğlunun fıtratında bulunan; şehvet hissinden fesadın, gazap hissinden de kan dökmenin çıkacağını bildikleri için böyle söylemişlerdir.

Meleklere insanın yeryüzünde fesat çıkaracaklarını Allah’ın bildirdiği rivayet edilir

Buna dâir İbni Mes'ud ve sahabeden bazılarının rivayet ettiği farklı görüşler vardır. Bu görüşler şöyledir:
"Allah (cc), meleklere:
"Şüphesiz ki ben, yeryüzünde bir halîfe (insan) yaratıcıyım." dediği zaman melekler:
"Ey Rabbimiz, bu halîfe ne olacak?" diye sordular. Allah (cc) da:
"Onun bir nesli olacak. Onlar yeryüzünde fesat çıkaracak,birbirlerine haset edecek ve birbirlerini öldürecekler." buyurdu. Bunun üzerine melekler:
"Ey Rabbimiz orada fesat çıkarıp kanlar dökecek kimseler mi yaratacaksın?" dediler."

Allah (cc), meleklere, yeryüzünde kalabalık halk bulunduğu zaman, orada fesat çıkaracaklarını ve kan dökeceklerini bildirmişti.
İbn Zeyd şöyle demiştir:
"Allah (cc) cehennemi yarattığı zaman, melekler çok korktular ve:
"Ey Rabbimiz, bu ateşi kimin için yarattın?" dediler. Allah (cc):
"Mahlûkatımdan bana asi olanlar için." cevabını verdi. Hâlbuki o günde meleklerden başka mahlûkat yoktu ve yeryüzünde de hiçbir yaratık bulunmuyordu. Allah (cc):
"Şüphesiz ki ben, yeryüzünde bir halîfe (insan) yaratıcıyım dediği zaman melekler günahın onlardan çıkacağını anladılar." 
Levh-i Mahfuza kıyamet gününe kadar olacak şeyler yazıldığından,melekler de Levh-i Mahfuza bakarak öğrenmişlerdir.” (Fahrettin-i Razî,Tefsir-i Kebir Mefâtihul Gayb) 

Yorum Gönder

0 Yorumlar