Yaşayan Anılar


12.09.2017-18:55
Gülsüm Altun'un eşi Aziz'in Almanya'da işçi olarak çalıştığı yıllardan biriydi. Almanya'dan izne gelmişti. Oğlu Recep'de bu anı değerlendirmek için fotoğraf makinesini aldı eline ve daha onun itiraz etmesine fırsat bırakmadan bastı deklanşöre ve işte bu kare bir anı olarak kaldı o güzelim yıllardan. Ne kadar mutlu ve ne kadar huzurlu bir tablo. 

Eşi Aziz, fotoğrafın çekilmemesi için oğlu Receb'e kzıyordu. Karedeki  kızgınlığının açıklaması budur. Ortalarındaki ise en küçük oğlu İbrahim'dir. Fotoğrafın çekildiği mekan ise, 1986 yılında istimlak edilen iki katlı taş ve kerpiç evleridir. Gülsüm'ün arkasındaki pencere bahçeye bakardı. Aziz'in arkasındaki perdeli yer ise gömme dolap olup, o zamanlar ufak tefek şeyleri koymak için kullanılıyordu. Üzerinde oturdukları ise, günümüz kanepesinin yerini tutan ahşaptan yapılma sedir, makat vs. olarak adlandırdığımız somyadır. 

Sedirin üzerinde gördüğünüz şeritler halindeki desenli kilim;eskiyen giysi, çarşaf, melefe, perde, yatak örtüsü vs. gibi kumaşlar makasla ince şeritler halinde kesilir ve ıstarlarda kilim dokuyanlara kilim olarak dokutturulurdu. Arkalarında yaslandıkları ise berdi yastıklardır. Bu berdi yastıkların yüzlerini genç kız iken, Gülsüm kendisi ıstarda dokumuş. 

Bu fotoğraf karesinde yer alan anne Gülsüm ile küçük oğul İbrahim Dar-ı bekaya irtihal etmişlerdir. Mevla her ikisine de rahmetiyle muamele eylesin. Eşi Aziz, 95 yaşında olup, hala hayattadır. Geçmişte kalan güzelliklere olan özlem duygularımızı buralarda işleyerek bir nebze olsun kendimizi avutuyoruz. 

Bu paragrafı babam Aziz Altun (01.02.2019) vefat ettikten sonra ilave ediyorum. Fotoğraf karesinde yer alanların hepsi Rahmet-i Rahman'a kavuştu. Ne kadar acı bir fotoğraf karesi. Şu anda gözlerim doldu ve burun kemiğim sızladı. Anne, baba ve oğul; üçüne de Cenab-ı Hakk rahmetiyle, merhametiyle, mağfiretiyle ve de cennetiyle muamele eylesin inşAllah. 

Üçünün de bu fotoğraf karesinde yer almasının bir anlamı olacakmış meğer. Kim derdi ve kim bilirdi üçünün de aramızdan ayrılıp gideceği. Allah'tan rahmet dilemekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Elbet bir gün de bu ölüm bizim karşımıza çıkacak ve "hadi sıran geldi, sıra sende" diyecek. İşte asıl sözün bittiği yer burasıdır. Çünkü alacak nefesin kalmayacak!..

18.12.2022-17:13
Bu fotoğraf çok özeldir. Kaybettiğim kardeşim İbrahim, annem Gülsüm ve babam Aziz vardır. Bir diğer tarafı ise, elimizden istimlak yoluyla elimizden alınan evimizdir. Bir diğer tarafı ise Almanya'dan Türkiye'ye izinli gelmiş olmamızdır.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Yukarıdaki fotoğraf karesine, aile bireylerin dışında birileri bakmış olsa, her ne kadar iyi bir fotoğraf okuyucusu da olsa, benim gördüklerimi, benim hissettiklerimi ve benim duygularımdan hiç birini hissedemez. Benim duygularıma gelince; duygularımı anlatmaya ne kalem, ne de kağıt yetmez. En arka plandaki o pencere ile duvardaki gömme dolabı anlatmak istesem sayfalar sürer. Ben bu fotoğraf karesine baktıkça ağlıyorum. Sadece ağlıyorum. Anlatamam. Ama hazır olunca bir yorum daha yazar anlatırım inşAllah.

    YanıtlaSil
  2. Baktıkça boğazım düğümlendi mekanları cennet olsun. Biri abim diğerleri ellerinde büyüdüğümüz için anne, baba kadar kıymetliy di benim için😢

    YanıtlaSil