Sohbet ve Güneş


Burası Gülsüm Altun'un evinin sol tarafında bitişiğindeki Mehmet amcasının evinin girişi. Mehmet amcası çok uzun zaman önce vefat etmiş olup, evde artık dul karısı Sultan Kunç oturmaktadır. Evin ahşap merdivenlerin bitimindeki sahanlıkta dinlenen oğlu Gürbüz'dür. Sağ tarafta duvarın dibinde oturan ve yönü bu tarafa çevrili olan annesi Zeynep, onun yanındaki kız kardeşi Türkan, ayaklarını uzatmış ve arkası dönük olarak oturan Gülsüm, onun solundaki Haydar amcasının hanımı Zeynep ve onun yanındaki başı yere doğru dönük olan da Mehmet amcasının hanımı Sultan'dır. 


Havanın yağışsız ve güneşli olduğu bahar ve yaz aylarında zaman zaman burada toplanır, hem güneşlenirler hem de sohbet ederlerdi. Tabi artık bu fotoğraf karesinde olanlardan kız kardeşi Türkan'dan başka kimse kalmadı hepsi de Rahmet-i Rahman'a kavuştular. Cenab-ı Hakk Rahmetiyle, Merhametiyle, Mağfiretiyle ve Cennetiyle muamele eylesin.

Fotoğraf  karesinde yer alanlardan Türkan'dan başka kalmadığı gibi, evlerde artık yok.  Eskiden bu sokağın adı "Eski Müderris" Sokaktı. İstiklal caddesi açılmadan önce Müderris, yelek ve Savcılı Büyükoba ve diğer oba köylerin yolu bu sokaktan geçerdi. Artık burası açık pazar alanı oldu. 

İyi ki zamanında Hasan Altun (Allah ondan razı olsun) tarafından bu fotoğraflar çekilmiş, yoksa eskileri böyle görsel olarak yad edeceğimiz hiçbir şey olmayacaktı. Sadece hatırlayabileceğimiz kadar hafızalarımızda kalanlarla yetinecektik. 

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Mekanları cennet olsun, kış geldimi tuğlalı fırın lı bir saç sobası vardı sultan ebemin az kumpür pişirmedi bize 😢 enson necati abimin evine taşındığını da ziyaret etmiştim 😢

    YanıtlaSil